Heb je een internationaal rijbewijs nodig op Kreta?

Het zonnig Griekenland oefent nog altijd een ware magie uit en is het eiland Kreta ook nog bijzonder door de ligging in de Middellandse zee, de prachtige stranden en natuurlijk de rijke historie. Dat wil je graag nader verkennen wanneer je er eenmaal bent beland en is een auto huren de beste manier om snel plaats te kunnen nemen achter het stuur. Voordat het echter zo ver komt, zal je wel moeten voldoen aan de nodige voorwaarden. Om zelf deel te mogen nemen aan het verkeer zal je namelijk wel over een geldig Auto rijbewijs moeten beschikken. In Nederland heb je die alleen na het behalen van je auto theorie cbr examen & je auto praktijk. 

Ook gewoon met jouw Nederlands rijbewijs

Dat is gewoon een vereiste waar je niet omheen kan, maar komt er op Kreta ook nog bijkijken, dat het Internationaal rijbewijs (IRB) niet aanwezig hoeft te zijn. Als lid van de EU, is het Nederlands rijbewijs dus ook gewoon in Griekenlans geldig, dus ook op Kreta. Dat bespaart op de aanvraag van een IRB.  Indien je van plan bent om een scooter te huren, is er ook een rijbewijs nodig. Voor scooters en brommers met een cilinderinhoudt groter dan 50cc, wordt apart het motorrijbewijs vereist. De voorwaarden verschillen dus niet veel met die in Nederland, maar worden er vaak door de verhuurbedrijven wat voorwaarden opgelegd. Dat is trouwens ook gewoon international gangbaar. Zo is het vooral de minimumleeftijd waar er strak op wordt gelet. Die is over het algemeen gesteld op 21 jaar en wordt er ook gevraagd naar minimaal een jaar ervaring. De voorwaarden verschillen per verhuurder en kunnen die ook wat vragen stellen. Voor zij die ouder dan 70 wordt het ook moeilijk om een auto huren. Het zijn deze details die niet uit het oog verloren dienen te worden. Kijk ook naar het type auto die het best bij jouw verblijf in Kreta past. Zo kan je aardig besparen op de kosten.

Ben je van plan om er zelf naartoe te rijden?

Dat lijkt ook zo een aantrekkelijke optie omdat Griekenland als EU-lidland qua regel- en wetgeving niet veel barrieres opwerpt voor het er  rondrijden met jouw eigen auto. Hou er echter wel rekening mee, dat de reis door een aantal landen zal moeten gaan en daar ook nog alle stukken in orde moeten zijn. Denk aan de extra verzekering afsluiten, de brandstofkosten en de tijd die je allemaal kwijt bent aan de heen en terugreis. Dat tikt aardig aan en komt het voordeliger uit om er lokaal eentje te huren. Naast de voorwaarden gesteld aan de leeftijd van de bestuurder, zullen er nog andere zaken zijn waar je op dient te letten. Denk maar aan de daar geldende verkeersregels en is het raadzaam om gelijk te vragen naar de verzekeringsvoorwaarden. In de meeste gevallen wordt er een extra verzekeringspakket aangeboden en is het raadzaam om dat mee te nemen. Ook om niet te vergeten, is om al voor jouw vertrek naar Griekenland te kijken naar de vervaldatum van het rijbewijs. Verlengen van het rijbewijs terwijl je in Griekenland verblijft is mogelijk, maar zijn er dan weer een aantal stappen die je dient te volgen.

Als lidland van de EU, is het dus relatief eenvoudig om op Kreta rond te mogen rijden en kan dat zonder eerste een internationaal rijbewijs aan te vragen. Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat het rijbewijs geldig is en dat je vooraf ook informeerd naar de voorwaarden die de verhuurders stellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *