Mooiste stranden van Kreta

Het zonnige Kreta is het grootste eiland van Griekenland en bevat tientallen gezellige badplaatsen met de mooiste stranden Kreta. Het is daarom niet gek dat het tot een van de belangrijkste strandbestemmingen binnen Europa behoort, want oh wat zijn de stranden Kreta mooi! Van verlaten tot overvolle zandstranden; voor ieder wat wils. De Kreta stranden beschikken over parelwit zand, groene palmbomen en zeewater van een azuurblauwe kleur. Af en toe is het net alsof je op Bonaire zit en dat is nou net wat je verwacht van een ideale zonvakantie.

Kreta stranden zijn een Caribisch paradijs

Het meest bekende strand van Kreta is zonder twijfel Star Beach in Chersonissos. Dit is een populaire badplaats onder de jongerengeneratie. Het is beladen door vele jongeren die lang uitgekeken hebben naar hun welverdiende feestvakantie. Niet ideaal voor een rustige stranddag. Het fijne is dat het Griekse eiland nog veel meer in zijn mars heeft op het gebied van bijzondere Kreta stranden. Sommige zijn een waar Caribisch paradijs. Om je het gemakkelijker te maken hebben wij de mooiste stranden Kreta onder elkaar gezet.

1) Balos Beach

Balos Beach in Griekenland

Dit stand wordt ook wel Balos Bay of Balos Lagune genoemd. Het is gelegen tegenover het schiereiland Gramvousa in het Noordwesten van Kreta. Verschillende kleine eilandjes omringen het witte zandstrand wat zorgt voor een adembenemend uitzicht. Ook het water is fantastisch helder. Zodra je de zee inloopt kun je naar de bodem kijken en zie je tal van kleurrijke visjes. Het is dus superleuk om je snorkel mee te nemen om de onderwaterwereld te ontdekken. Doordat het wegdek naar Balos erg slecht is, kun je er ook voor kiezen om vanuit Kissamos met de boot naar deze baai te gaan.

2) Elafonisi Beach

Elafonisi Griekenland

Ook Elafonisi beach behoort tot de mooiste stranden Kreta. Als je hier bent kun je je ogen haast niet geloven. De zee bevat prachtige saffierblauwe kleuren en het witte zandstrand kan een roze kleur aannemen door het gruis en de schelpen. Het zeewater is vrij ondiep en daarmee zeer kindvriendelijk. Verder is de smalle zandstrook van ongeveer achthonderd meter lang is perfect voor een verfrissende wandeling. Onderweg kom je verschillende tavernes tegen waar je ontspannen een hapje kunt gaan eten. Wel is het strand erg druk, dus om hier een heerlijk dagje te kunnen vertoeven moet je er vroeg bij zijn.

3) Preveli Beach

Preveli Beach op Kreta

Preveli Beach staat bekend om haar mooie groene palmen en wordt daarom ook wel het palmenstrand genoemd. Je kunt dit strand vinden aan de zuidelijke kust van Kreta. Dit lange zandstrand heeft niet alleen een heldere zee, maar ook een riviertje die uitmondt in het zeewater. Daarnaast kun je ook een stukje cultuur uit de zestiende eeuw bewonderen. Verderop is namelijk een Preveli klooster gelegen waar je mooie vakantiekiekjes kunt schieten. Het uitzicht vanaf dit klooster is indrukwekkend en zeker de moeite waard om te bezoeken. De meeste stranden Kreta zijn mooi, maar dit is wel een heel bijzondere!

4) Chrissi eiland

Uitzicht vanaf Chrissi Eiland

Dit strand is het meest zuidelijk strand van Europa en voegen wij daarom toe aan het lijstje mooiste stranden Kreta. Chrissi is een eiland en kun je daarom alleen bereiken via een boot vanuit verschillende steden. Om een dagje te relaxen op het strand is een excursie naar dit eiland helemaal niet zo verkeerd. Je stranddag is vol te maken met zonnen, snorkelen en lopen langs de kust. Snorkelen is vooral erg bijzonder met de diverse koraalriffen die je kunt zien. Behalve het mooie witte strand en het bijzondere bos is er ook nog een oud kerkje genaamd St. Nicholaos te vinden op Chrissi.

5) Matala Beach

Matala Beach

Het plaatsje Malata is een kleinschalig dorp waar vooral toeristen op af komen. Naast de unieke rotsen en diverse grotten die je kunt bezoeken heeft het dorp ook een mooi breed strand van ongeveer driehonderd meter lang. Langs het zandstrand heb je verschillende schaduwplekken door de begroeiing van bepaalde planten. Dit fungeert als goede afwisseling tussen de warme zon en een verkoelende schaduwplek. Door het grote parkeerterrein naast het strand kun je hier gemakkelijk met de auto komen. Net als alle andere stranden Kreta is het zeewater enorm helder en bestaat uit verschillende blauwe kleuren.

6) Vai Beach

Vai Beach bezienswaardigheden Kreta

Niet alleen Preveli Beach wordt het palmenstrand van Kreta genoemd, maar tijdens een bezoek aan Vai Beach kun je deze groene bomen ook vinden. Het strand is namelijk gelegen voor een groot beschermd palmenbos. Dit is heel indrukwekkend om te zien. Tijdens een dagtripje naar dit strand kun je ook verschillende watersporten uitoefenen. Zo kun je bijvoorbeeld een speedboot of een waterfiets huren. Het is natuurlijk erg leuk om naast al dat zonnen ook leuke activiteiten te doen. Een uurtje op het helblauwe water vertoeven is daarom een leuke bezigheid op de Kreta stranden tussen al dat zand door.

7) Falasarna

Falasarna strand

Het is vanzelfsprekend dat de stranden Kreta mooi wit zijn met hier en daar een prachtige palmboom. Echter kun je hier op Falasarna Beach ook enige duinvorming tegenkomen. Dit doet je een beetje denken aan de Nederlandse stranden, maar dit strand heeft nog veel meer moois. Het water is namelijk net zoals ieder ander strand op Kreta helderblauw met een turkooizen kleur. Langs het strand kom je gezellige restaurantjes tegen waar je heerlijk kunt eten en drinken. In de zomermaanden kan het onwijs druk zijn met zowel Kretenzers en toeristen. Het is in juni, juli en augustus een gezellige boel op een van de mooiste stranden Kreta.

8) Seiton Limania

Op twintig kilometer afstand van Chania ligt het verborgen strand van Seitan Limania. Wij vonden dit een goede reden om toe te voegen aan het lijstje mooiste stranden Kreta. Dit strand is omgeven door allerlei rotsen en bomen. Vergeet je wandelschoenen niet, want voordat je met je voeten in het zand staat moet je eerst over een aantal rotsen klimmen. Dit zie je niet veel op de Kreta stranden. Doordat het strand enorm klein is, kan het hier heel druk zijn omdat er dan veel mensen op een klein oppervlakte gevestigd zijn. Je vindt hier in tegenstelling tot de andere stranden geen restaurants en bars, dus neem vooral genoeg eten en drinken mee.

Bewonder ieder pareltje

Dit waren de acht mooiste stranden Kreta. Wij raden aan om zoveel mogelijk van deze Kreta stranden te bewonderen. Ieder strand is een parel! Je kunt bijvoorbeeld een auto huren en langs al deze mooie plaatjes touren. Hoe leuk is het om zoveel mogelijk van het eiland gezien te hebben? Zo heb je wat te vertellen aan het thuisfront en het levert de mooiste foto’s op. Je komt op de stranden Kreta niks te kort en er is voor iedereen wat te doen. Zon, zee, strand en Kreta; klinkt als de ideale vakantie.