Matala header

Matala

Aan de zuidkust van Kreta is een bekende badplaats te vinden: Matala. De bekendste en meest bezochte badplaatsen en bestemmingen van Kreta zijn gelegen aan de noordkust. Dat komt doordat de zuidkust veelal bestaat uit steile rotsen en minder stranden. Toch zijn er aan de zuidkust ook diverse bestemming die uitermate geschikt zijn als zonvakantie, waaronder Matala. Een vakantie naar Matala is ook erg geschikt als zonvakantie.

Tips & informatie om je vakantie Kreta Griekenland te boeken

Complete vakanties direct boeken:

TUI
Sunweb
Prijsvrij
GOGO

Griekenland specialisten, accommodaties, autovakanties en meer:

Ross Holidays
Eilandhoppen op Maat
Eliza was here
KRAS

Goedkope vliegtickets naar Kreta boeken via:

WTC
Skyscanner
Vliegtickets
Vliegwinkel

Matala was tijdens de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw erg populair onder hippies. Dat komt door de grotten waar hippies destijds woonden. Vandaag de dag zijn de grotten nog steeds te bezoeken. Wel moet je er tegenwoordig entree betalen om naar binnen te gaan. Ook wordt er nog jaarlijks het Matala festival georganiseerd waar veel mensen op af komen.

De grotten van Matala
De grotten van Matala

Wat te doen in Matala?

Wanneer je in Matala aankomt dan is de boom die er staat het eerste wat je zal opvallen. Er staat namelijk een oude boom waar hoofden uit zijn gesneden en waar de tekst staat met welkom in Matala. Verder is het al een ervaring op zich om Matala zelf te verkennen. De plaats is een voormalig vissersdorp en er is nog veel terug te zien van het authentieke dorp. De bestemming bestaat uit veel kleine en smalle straatjes die er sfeervol uitzien. Tijdens een wandeling door deze straatjes kom je veel boetiekjes, winkels en restaurants tegen. Wanneer je een wandeling maakt om de plaats te verkennen dan moet je niet vergeten om een bezoek te brengen aan de bijzondere oude vissershaven.

Uitzicht op Matala
Uitzicht op Matala

Daarnaast breng je een bezoek aan de grotten. Niet alleen hebben hier hippies gewoond tijdens de jaren 60 en 70, maar ook zijn er archeologische vondsten gedaan uit de tijd van de Romeinen. Er wordt gezegd dat er al mensen in de grotten leefden tijdens de prehistorie. Gedurende je vakantie in Matala zul je vast en zeker de nodige uurtjes op het strand doorbrengen. Hieronder is er meer informatie over de verschillende stranden die er zijn.

Zicht vanuit de grotten op Matala beach
Zicht vanuit de grotten op Matala beach

Stranden in Matala

Direct aan de rand van het dorp vind je in de baai het strand Matala Beach. Dit strand neemt vrijwel de gehele baai in beslag. Het strand heeft een breedte van circa 300 meter. Voor het grootste gedeelte is dit strand georganiseerd met ligbedden en parasols. Gedurende de zomertijd kan het er echter wel erg druk worden. Matala Beach behoort volgens velen tot de mooiste stranden van het eiland Kreta en is dus absoluut een bezoekje waard om te bezoeken. Ook is het zeewater bij Matala Beach erg goed. Er wordt regelmatig gecontroleerd op de kwaliteit van het water.

Het strand Matala beach met de grotten
Het strand Matala beach met de grotten

Ben je het strand Matala Beach even zat en wil je graag een anders strand bezoeken? Dan kun je ook naar Kommos Beach. Dit strand ligt slechts op een aantal kilometer en je kunt het ook te voet of met de fiets bereiken. Bijzonder aan Kommos Beach is dat het strand het broedgebied is van de Caretta Caretta schildpadden.

Kommos beach op Kreta
Kommos beach

Nog een alternatief dat op loopafstand ligt is Kokkini Ammos, oftewel Red Beach.

Red beach oftewel Kokki Ammos beach op Kreta
Red beach / Kokki Ammos beach
Strand Matala

Uitstapjes in de omgeving van Matala

Het leukste aan een vakantie in Matala dat zijn misschien nog wel de uitstapjes in de omgeving. Door de goede infrastructuur is het relatief eenvoudig om van de ene naar de andere plek te komen. Hieronder helpen we je bij het opdoen van inspiratie voor een paar leuke uitstapjes die je kunt maken over Kreta. In het dorpje Matala is het op meerdere plekken mogelijk om een auto of misschien een scooter te huren. Ben je met een groepje dan is het vaak handiger om een auto te huren, zeker wanneer je van plan bent om langere afstanden af te leggen.

  • Bezoek het dorpje Agia Galini. Dit is een voormalig vissersplaatsje wat tegenwoordig een gezellige badplaats is geworden. Agia Galini ligt op circa 40 minuten rijden met de auto vanaf Matala.
  • Je kunt er ook voor kiezen om het binnenland te ontdekken. Rijd met de auto naar het meer Zaros dat ook op een afstand van circa 40 minuten ligt. Vanaf dit meer kun je verder doorrijden door het gebied van het Ida gebergte. De mythologie zegt dat dit gebergte de geboorteplaats van Zeus is.
Het Zaros meer op Kreta
Het Zaros meer
  • Nog een leuke tip is om de Minoïsche archeologische opgravingen van Festos te bezoeken. Na Festos is Gortys de belangrijkste archeologische bestemming van de zuidkust van Kreta. Hier zijn vondsten te zien uit de Romeinse tijd. Gedurende de Romeinse periode was dit namelijk een belangrijke stad.
  • Aan de zuidkust van het eiland is ook een mooi afgelegen dorpje te vinden waar je weinig toeristen tegenkomt. Dit is het dorpje Lendas en is erg leuk om te bezoeken. Ook Vori is een gemoedelijk en echt Grieks dorpje. Hier geniet je van de heerlijke Griekse gerechten en bezoek je een aantal musea die in dit dorpje zijn te vinden.

Wil je een van de bovenstaande plekken bezoeken en direct zien wat de makkelijkste route is? Hieronder kun je de kaart van Matala gebruiken om je trip direct te plannen.