Ierapetra header

Ierapetra

Ierapetra is na Heraklion en Chania de grootste stad van heel Kreta. De stad is gelegen in het zuidoosten van het eiland en is de meest zuidelijk gelegen stad van heel Europa. Door de ligging kent de stad de meeste zonuren van het eiland. Daarnaast is het schitterend gelegen tussen een berglandschap en is het een stuk minder toeristisch dan veel andere plaatsen op Kreta. Genoeg reden dus om op vakantie te gaan naar Ierapetra Kreta. Op deze pagina lees je meer informatie over alles wat een vakantie naar deze bestemming te bieden heeft.

Tips & informatie om je vakantie Kreta Griekenland te boeken

Complete vakanties direct boeken:

TUI
Sunweb
Prijsvrij
GOGO

Griekenland specialisten, accommodaties, autovakanties en meer:

Ross Holidays
Eilandhoppen op Maat
Eliza was here
KRAS

Goedkope vliegtickets naar Kreta boeken via:

WTC
Skyscanner
Vliegtickets
Vliegwinkel

Over Ierapetra

De stad zelf telt circa 10.000 Griekse inwoners, maar gedurende de zomer kan het er drukker zijn door de toeristen die er komen. Toch is het een stuk minder toeristisch dan veel andere bestemmingen op het eiland. Ierapetra is namelijk gelegen in een streek voor landbouw. In de omgeving van de plaats worden o.a. veel komkommers en tomaten verbouwd. Dit maakt het juist ook weer charmant om deze plaats te bezoeken. Je krijgt er minder de indruk dat je op een bestemming bent waar alles om het toerisme draait, maar krijgt juist meer te zien van het echte Griekse eiland.

Ierapetra vakantie

De stad zelf is erg leuk om door te wandelen. Het centrum van Ierapetra bestaat voornamelijk uit kleine straatjes en gebouwen met bouwstijlen uit verschillende culturen. Zo kom je er zowel Venetiaanse als Turkse bouwstijlen tegen.

Stranden en uitgaan

Wie op vakantie gaat naar Ierapetra kan er net als op veel andere bestemmingen genieten van een heerlijke zonvakantie. Er zijn verschillende stranden te vinden en gezien de bestemming over veel zonuren beschikt is het ideaal om op het strand te liggen. Ierapetra beschikt over een lang grijs zandstrand. Dit strand is te vinden aan de oostkant van de bestemming. Aan de andere kant (het westen) is ook een grijs zandstrand te vinden. Deze beide stranden zijn bestempeld als een Blue Flag beach. De stranden staan namelijk bekend als schoon en goed onderhouden. Ook zijn ze zeer geschikt voor gezinnen met kinderen.

Strand langs de kust van Ierapetra
Strand langs de kust van Ierapetra

Voor de kust van Ierapetra ligt een klein eilandje genaamd Chrissi. Het Chrissi eiland is een van de onbewoonde eilanden van Kreta en een absolute aanrader om te bezoeken. Vanuit de haven van Ierapetra is het mogelijk om een dagexcursie te boeken naar dit eiland. Hier kom je schitterende witte stranden tegen en kun je optimaal tot rust komen en genieten.

Chrissi beach op Kreta
Chrissi beach

De bestemming beschikt ook over een leuk en gezellig uitgaansleven. Er is een lange promenade waar je veel restaurants en bars tegenkomt. Aangeraden wordt om het gebied van Odós Kirvá op te zoeken in de avond. Hier kom je namelijk veel clubs en andere bars tegen. Enkele bars om te bezoeken zijn Seven Blue Notes, Odeion of Pyrsos Club.

Terrasje aan de waterkant in Ierapetra
Terras aan de waterkant in Ierapetra
Ierapetra strand

Bezienswaardigheden

Tijdens een bezoek aan deze bestemming zijn er een aantal leuke bezienswaardigheden om te bezoeken. Deze hebben we hieronder op een rijtje gezet.

  • De Venetiaanse burcht Kales. Deze bijzondere en schitterende burcht dateert uit de 13e eeuw, maar kent een lange geschiedenis. Gedurende de 17e eeuw werd het veroverd door de Turken. Zij hebben de burcht verder uitgebreid, maar door een aardbeving zijn later grote delen van de burcht Kales vernietigd. In de burcht kom je veel kanonnen tegen die hebben gediend om de burcht en de bestemming te beschermen tegen aanvallers. Naast het bezichtigen van de burcht zelf biedt de locatie een mooi uitzicht over de stad.
Venetiaanse burcht Kales in Ierapetra
Venetiaanse burcht Kales
  • Het archeologisch museum – Het archeologisch museum is het bezoeken waard. Binnen kom je diverse voorwerpen en vondsten tegen uit de Minoïsche tijd. Zo kom je er o.a. drie sarcofagen tegen.
  • De kerk Agios Georgios – In Ierapetra kom je ook een echte Venetiaans kerkje tegen welke leuk is om te bezoeken, de Agios Georgios kerk. Het kerkje is dagelijks geopend.
De kerk Agios Georgios in Ierapetra
De kerk Agios Georgios
  • Uitstapjes in de omgeving. Vanuit Ierapetra kun je uitstekend leuke uitstapjes maken in de omgeving. Iets noordelijker is de bestemming Agios Nikolaos gelegen die je kunt bezoeken. Richting het noordoosten bezoek je het schitterende Vai met het mooie strand en palmenbos. Andere plaatsen zijn het dorpje Mirtos, de toeristenbestemming Elounda of het lepra-eiland Spinalonga met de Venetiaanse burcht.