Activiteiten & Excursies

Kreta is een divers eiland. Hoewel er veel toeristen komen om er uit te gaan, komen er ook veel vakantiegangers om het eiland te ontdekken en actief te zijn. Ben jij op zoek naar leuke activiteiten of excursies die je overdag kunt ondernemen op het eiland? Op deze pagina vind je gedetailleerde informatie over alles wat er te doen is. Hieronder vind je het volledige overzicht.

Wat te doen op Kreta?

Een vakantie naar Kreta is erg divers. Dat zullen we duidelijk maken met alle mogelijkheden voor excursies en andere activiteiten. Het is handig om je voorafgaand aan je vakantie al te verdiepen in alles wat er op het eiland is te doen. Zo kun je vervolgens je vakantie beter plannen en weet je zeker dat er niks aan je voorbij gaat wat je niet had willen missen. De excursies en activiteiten variëren van culturele uitstapjes, zware wandelingen over bergen tot duiken in de Middellandse Zee.

Bezoek het lepra-eiland Spinalonga

Een van de hoogtepunten die je naar onze mening niet mag missen dat is een bezoek aan het Spinalonga eiland. Dit eiland dat in het oosten van Kreta is gelegen bij Elounda is erg mooi om te bezoeken. Op dit eiland is namelijk een oude Venetiaanse burcht te vinden. Er zijn excursies waarbij je met de boot naar het eiland gaat en daar een rondleiding krijgt. Bij de meeste excursies krijg je aan het eind van de dag de kans om even bij te komen op het mooie strand van het eiland en wordt er een barbecue of een lunch georganiseerd. Afhankelijk van wat je verwachtingen zijn voor de excursie is het altijd handig om dit van tevoren bij verschillende toeristenorganisaties te vragen.

Spinalonga eiland van bovenaf
Spinalonga eiland van bovenaf
Lepra oftewel Spinalonga eiland
Lepra/Spinalonga eiland met het fort

Maak een excursie naar de Samaria kloof

Samariakloof

Wellicht net zo’n mooie excursie als de voorgaande is een uitstapje naar de Samaria kloof. Volgens velen is deze kloot de langste en grootste kloof van heel Europa. Op bepaalde plekken heeft deze kloof namelijk een hoogte van maar liefst 500 meter! Tijdens een excursie door de Samariakloof leg je een afstand af van 15 kilometer. Je zult dus je wandelschoenen in de koffer moeten stoppen voordat je op vakantie gaat, want het is geen aanrader om deze afstand af te leggen op je slippers. Afhankelijk van de organisatie waar je de excursie bij boekt eindigt deze bij de kustplaats Agía Roumeli. Vervolgens is er een boottocht die je terug zal brengen naar de bus.

Uitzicht met de vallei van de Samaria kloof
Vallei in de Samaria kloof
Excursie Samaria kloof op Kreta
Samaria kloof
Samaria kloof op Kreta
Samaria kloof excursie

Ontdek het echte authentieke Kreta

Zeker wanneer je je vakantie doorbrengt in een van de badplaatsen op Kreta dan wordt het aangeraden om een excursie te nemen waarbij je het binnenland van Kreta ontdekt. Er worden veel van dit soort excursies aangeboden. Bij een dergelijke excursie ga je met een bus of een ander vervoersmiddel het eiland over en kom je bij verschillende lokale dorpjes. Deze dorpjes zijn echte authentieke Griekse dorpjes gelegen in de schitterende natuur. Zodoende ontdek je dus al snel meer van het eiland dan alleen alle toeristische plekken.

Boottochten

Verder zijn er veel verschillende boottochten te boeken. Deze variëren van traditionele zeilboten tot catamarans en de speciale piratenboot voor kinderen. Tijdens deze boottochten kun je lekker uitwaaien op de zee en ontdek je de mooiste baaitjes die er op het eiland zijn te vinden. De plekken die je zult bezoeken tijdens een boottocht verschillen per tocht, maar de meeste zullen je naar een aantal schitterende stranden brengen en verzorgen tussendoor een heerlijke lunch. Kortom, tijdens deze boottochten kun jij heerlijk gaan ontspannen en een lekker dagje genieten.

Boot excursie op Kreta
Boot excursie

Het eiland Santorini

Santorini Griekenland

Ten noorden van Kreta is het eiland Santorini te vinden. Dit eiland kun je bereiken op een afstand van 2,5 uur varen. Santorini is een bestemming die veel wordt afgebeeld op tijdschriften en advertenties voor vakanties naar Griekenland. Het is een schitterend eiland dat we absoluut kunnen aanbevelen om te bezoeken. Vergeet tijdens deze excursie niet om een goede camera mee te brengen, want die zal je nodig hebben! Wanneer je met de boot op het eiland aankomt dan is er een bus waarmee je het eiland kunt verkennen. Deze bus brengt je naar een aantal traditionele dorpen die je kunt bezoeken.

Excursie naar Oia op Santorini

Bergbeklimmen en trekkings

Voor de echte avontuurlijke en actieve toeristen is er een trekking te boeken waarbij je gaat bergbeklimmen en een zware parcours aflegt. Veel van deze tochten gaan door de Witte Bergen die dichtbij de Samaria kloof zijn gelegen. Er zijn verschillende tochten beschikbaar die variëren van zwaar naar juist minder zwaar. Zo is er voor iedereen wel een spannende tocht te boeken.

Watersporten

Activiteiten Kreta

Op de verschillende grote standen van Kreta is het altijd wel mogelijk om watersporten te boeken. Zeker wanneer je bij badplaatsen, zoals Chersonissos en Malia bent dan is het mogelijk om verschillende watersporten te beoefenen. Tot het aanbod aan watersporten behoren o.a. banaanrijden, parasailen of tuben. Ook kun je een jetski huren en op eigen houtje over het water heen scheuren. Het aanbod gaat echter nog veel verder, want het is ook mogelijk om te gaan surfen of zeilen.

Wat verder een echte aanrader is, is om te gaan duiken. Tijdens een duikexcursie ontdek je de schitterende onderwaterwereld van de Middellandse Zee. Voor een goede duikschool kun je naar het plaatsje Bali op Kreta dat aan de noordkust is gelegen ten oosten van de hoofdstad Heraklion.

Fietsen of autorijden over Kreta

In de verschillende bestemmingen op Kreta zijn verhuurbedrijven voor het huren van een fiets of een auto. Wanneer je kiest voor een fiets dan is het aan te raden om te kiezen voor een mountainbike. Zodoende ben je beter opgewassen tegen het berglandschap. Door het huren van een fiets of een auto kun je het eiland op eigen houtje verkennen. Kreta beschikt over een erg goede infrastructuur, waardoor je met een kaart of navigatie jezelf vaak wel kunt redden.

Je kunt er ook voor kiezen om met een georganiseerde fietstocht mee te gaan. Er zijn verschillende tochten die variëren in moeilijkheidsgraad. Door mee te gaan met een georganiseerde fietstocht weet je zeker dat je langs diverse hoogtepunten van het eiland zult komen en dat je wordt meegenomen naar mooie plekken. Ook is het een leuke manier om nieuwe mensen te leren kennen. Tot slot is het voor de liefhebber ook mogelijk om te gaan paardrijden en zodoende meer van het eiland te ontdekken.

Leer Grieks te koken!

Wordt je tijdens je vakantie helemaal verliefd op het Griekse eten? Kies er dan voor om eens een kookcursus te nemen. Niet alleen leer je zo heerlijke Griekse gerechten te maken voor bij huis, maar ook is het een gezellige activiteit om te ondernemen. Je kunt natuurlijk ook je partner naar een van deze cursussen sturen!