Sitia header

Sitia

Sitia is een vakantiebestemming op Kreta dat is gelegen in het oosten van het eiland. Het ligt op circa 25 kilometer bij Vai vandaan. Om Sitia te bereiken rijd je via Agios Nikolaos of Ierapetra. De plaats wordt steeds bekender bij het toerisme. Dat komt o.a. door de bezienswaardigheden die er zijn te bezoeken, het strand, de toename van het aantal restaurants en de accommodaties die er zijn te vinden. De grootste reden waarom het toerisme er steeds verder toeneemt is door de komst van aan internationaal vliegveld. In 2005 is het internationale vliegveld ‘Sitia Public Airport‘ er gebouwd. Op deze pagina lees je meer informatie over deze bestemming en ontdek je wat er allemaal is te doen.

Promenade langs kust van Sitia
Promenade langs de kust

Over Sitia

Aan het begin van de 16e eeuw is deze stad getroffen door een aardbeving. Vervolgens werd de rest van de stad geplunderd en platgebrand. Pas aan het eind van de 19e eeuw werd de stad weer herbouwd. Op dit moment groeit het aantal inwoners in de gemeente Sitia en wonen er circa 19.000 mensen. Net als veel andere Griekse plaatsen is ook Sitia tegen een heuvel opgebouwd en is er een haven aanwezig.

Waterkant van Sitia met fort Kazarma op achtergrond
Waterkant van Sitia met zicht op fort Kazarma

Direct bij Sitia ook een een strand te vinden wat de bestemming compleet maakt voor toeristen. Het bestaat uit een zandstrand en heeft een lengte van 2,5 kilometer. Dit strand loopt langs de drukke weg langs de kust. Op het strand is genoeg te doen, want je kunt er ook verschillende watersporten boeken. Er is zelfs een duikschool aanwezig om de schitterende onderwaterwereld te ontdekken. Is het strand in Sitia niet genoeg? Dan kun je ook het schitterende Vai Beach bezoeken met de palmbossen op de achtergrond.

Vai beach op Kreta
Uitzicht over Vai beach op Kreta

Wat erg leuk is aan Sitia is dat er een boulevard langs de haven loopt. Langs deze boulevard kom je veel heerlijke Griekse restaurants tegen. Bij de restaurants geniet je van echte Griekse gerechten die voor een groot gedeelte bestaan uit producten die lokaal zijn geproduceerd. Indien je in Sitia verblijft dan is deze boulevard een plek waar je ongetwijfeld veel tijd door zult brengen. De gezellige sfeer zorgt voor een echt vakantiegevoel.

Sitia

Bezienswaardigheden die je kunt bezoeken in Sitia

Mede door de geschiedenis die Sitia kent zijn er vandaag de dag nog verschillende bezienswaardigheden die je er kunt bezoeken. Zodoende zie je meer van de geschiedenis van de plaats en het leven van de inwoners van Kreta. Hieronder hebben we een opsomming met de bekendste bezienswaardigheden die er zijn.

  • Wanneer je de heuvel omhoog gaat waar de stad tegenop is gebouwd kom je aan het einde bij de stadsrand het Venetiaanse fort Kazarma tegen. Dit fort is vanuit het dorp al te zien en is een mooi aanzicht voor de stad. Dagelijks is het mogelijk om het fort te bezoeken voor al een paar euro.
Het Venetiaanse fort Kazarma in Sitia
Het Venetiaanse fort Kazarma
  • Ben je benieuwd naar de leefwijze van de inwoners die vroeger in Sitia en omgeving leefden? Breng dan een bezoek aan het museum voor historische volkskunst. Een ander museum is het archeologisch museum. In dit museum kom je opgravingen tegen uit de omgeving van Sitia. Voor het grootste gedeelte hebben deze opgravingen te maken met de landbouwgeschiedenis.
  • In de buurt van Sitia kun je ook een aantal kloosters bezichtigen. Op een afstand van 10 kilometer bezoek je het klooster van Toplou en op een afstand van 8 kilometer bezoek je het klooster Panagia Faneromeni. Het klooster van Toplou is het grootste. Deze werd vroeger ook gebruikt ter verdediging. Het klooster Panagia Faneromeni is een kleiner klooster dat staat gebouwd op een kloof.
Het Toplou klooster op Kreta
Het Toplou klooster

Een echte aanrader is om vanaf Sitia andere bestemmingen te bezoeken of juist vanaf andere bestemmingen naar Sitia toe te gaan. Hiervoor kun je een huurauto huren en meer van het eiland verkennen. Enkele aanraders zijn het bezoeken van Vai Beach, Agios Nikolaos, Ierapetra of een van de andere bestemmingen op Kreta. De onderstaande kaart van Sitia kun je gebruiken om de reis te plannen.