Heraklion header

Heraklion

Heraklion is de grootste stad van het eiland Kreta en behoort zelfs tot een van de grootste steden van heel Griekenland. Het grootste vliegveld van het eiland is ook in deze stad gelegen en daarom is de kans groot dat je vakantie Kreta hier van start zal gaan. Op deze pagina lees je alle informatie over Heraklion. Allereerst geven we algemene informatie en verder lees je meer over de bezienswaardigheden in de stad en alles wat je er verder nog kunt ondernemen.

Tips & informatie om je vakantie Kreta Griekenland te boeken

Complete vakanties direct boeken:

TUI
Sunweb
Prijsvrij
GOGO

Griekenland specialisten, accommodaties, autovakanties en meer:

Ross Holidays
Eilandhoppen op Maat
Eliza was here
KRAS

Goedkope vliegtickets naar Kreta boeken via:

WTC
Skyscanner
Vliegtickets
Vliegwinkel

Over Heraklion

De stad Heraklion is in het centrum van de noordkust van Kreta te vinden. Het is de hoofdstad van het eiland en een zeer moderne stad. Hoewel de meeste toeristen die bijvoorbeeld Chersonissos, Malia of een andere badplaats bezoeken zullen landen op het vliegveld van Heraklion zullen ze er weinig tijd doorbrengen. Na te zijn geland stappen de meeste toeristen in de bus of taxi naar de vakantiebestemming. Toch is er genoeg reden om nog eens een dag of meerdere dagen terug te keren naar deze stad.

Heraklion is een diverse stad waar je veel kunt ondernemen. Je kunt er daarom ook meerdere dagen doorbrengen. Zo kun je er alsnog genieten van het strand, bezoek je de bijzondere bezienswaardigheden en kun je er prima uitgaan of winkelen.

De bezienswaardigheden van Heraklion

Hieronder hebben we een overzicht gemaakt met de bezienswaardigheden van Heraklion.

 • Een bezoek aan de Venetiaanse haven mag niet ontbreken. Bij deze schitterende oude haven kom je o.a. het Venetiaanse fort genaamd Koules tegen. Bij het fort horen ook de oude stadsmuren van het fort. De haven wordt ook gebruikt voor boten die aankomen van andere Griekse eilanden, cruiseschepen of de boten voor de dagexcursies vertrekken vanaf hier. Het is mogelijk om een georganiseerde tour te boeken door de haven langs de muur en het fort.
Het Venetiaanse fort Koule in Heraklion
Het Venetiaanse fort Koule
Uitzicht vanuit het fort over de haven van Heraklion
Uitzicht vanuit het fort over de haven van Heraklion
 • Het archeologisch museum – Het archeologisch museum van Heraklion is een van de hoogtepunten van de stad. In dit museum is namelijk geschiedenis te vinden van maar liefst 5.500 jaar terug. De voorwerpen die in het museum zijn te vinden komen uit de Minoïsche en Romeinse tijd. Wanneer je niet in Heraklion verblijft dan is dit museum alleen al een reden om terug te keren naar de stad.
 • De archeologische opgravingen van Knossos – Wie een bezoek brengt aan het voorgaande archeologische museum wordt aangeraden om dit te combineren met een bezoek aan Knossos. Dit zijn opgravingen van een paleis wat vroeger van de belangrijkste stad van het eiland was. Sinds 1.000 jaar voor Christus is de stad al verlaten, maar vandaag de dag zijn er nog steeds opgravingen terug te zien. Deze opgravingen komen uit de Minoïsche tijd. Delen van de opgravingen zijn weer gerestaureerd en het is een bijzonder plaatje om te zien.
De oude stad Knossos in Heraklion
Knossos
 • Bezoek een van de traditionele dorpen – Wil je meer te weten komen en te zien krijgen van het echte Kreta? Bezoek dan een van de traditionele dorpen in de omgeving van Heraklion. In de stad zelf zijn twee busstations te vinden vanwaar je met de bus bij deze dorpjes kunt komen. De dorpen die je kunt bezoeken zijn Piskopiano, Oud-Chersonissos of Koutouloufari.
 • Turkse fonteinen – Door de stad heen zijn enkele Turkse fonteinen te vinden die je kunt bezoeken. Enkele bekende fonteinen zijn de Morosini fontein en de Bembos fontein.
 • De markt van Heraklion – In de stad is ook een lokale markt aanwezig. Deze is te vinden op de Odós 1866. Op deze markt kom je allerlei kraampjes tegen waar lokale producten worden verkocht. Proef hier de Griekse producten en een fles rakí voor een avond uit. Op de markt kom je ook leuke kledingwinkels tegen.
 • De kerken van de stad – Er zijn een aantal kerken in de stad te vinden. Dit zijn de Agios Markoskerk, de Agios Titoskerk en de Agios Minaskathedraal.
Agios Minas kathedraal in Heraklion
Agios Minas kathedraal
Heraklion

Stranden van Heraklion

Wie op vakantie gaat naar Kreta wil ongetwijfeld kunnen genieten van de stranden op het eiland. Ben jij op zoek naar een vakantie waar je dagelijks kunt relaxen op het strand? Dan kun je wellicht beter naar een andere bestemming op Kreta. Direct in Heraklion zijn er namelijk geen geschikte stranden te vinden, maar in de omgeving van de stad kun je wel diverse plekken bezoeken. Op een afstand van circa 5 kilometer van de stad is het strand van Amoudara te vinden. Op 8 kilometer is het strand van Karteros te vinden en op 9 kilometer van de hoofdstad is het strand van Amnissos gelegen. Wanneer je bereid bent om een stukje te reizen kun je deze stranden vanaf de stad bezoeken.

Uitzicht aan de waterkant van Heraklion
Uitzicht aan de waterkant van Heraklion

Uitgaan Heraklion

De stad Heraklion is lang niet zo toeristisch als veel andere badplaatsen op Kreta. Toch kun je er prima een avond gezellig uitgaan. Er zijn een aantal pleinen op het eiland waar je terecht kunt voor een avond uit. Aangeraden wordt om het plein Platía Korái te bezoeken of langs te gaan bij het plein Platía Venizelou. Hier kom je voornamelijk gezellige bars en cafés tegen. Wil je liever een avond losgaan in een van de discotheken? Dan wordt aangeraden om een kijkje te nemen bij de haven aan de boulevard van Heraklion. Een aanrader is om uit te gaan bij Club Amnesia. Leuk aan het uitgaan in deze stad is dat je er een grote kans hebt om lokale bevolking tegen te komen.

Restaurant aan het water in Heraklion
Restaurant aan het water

Tips in de omgeving

Verblijf je in de hoofdstad van het eiland, maar op zoek naar meer avontuur? Bekijk dan de onderstaande tips en je bent er zeker van dat je je geen moment hoeft te vervelen tijdens je vakantie.

 • Breng een bezoek aan het eiland Spinalonga bij Elounda. Op dit schiereiland staat een belangrijk en bijzonder fort gebouwd door de Turken.
 • Boek een excursie naar de Samaria kloof. Deze kloof behoort tot de grootste kloven van heel Europa.
 • Op zoek naar een wilde stapavond? Ga dan met de taxi naar Chersonissos of Malia. Beide badplaatsen liggen niet ver richting het oosten van Heraklion. Gedurende het hoogseizoen kun je op beide bestemmingen doorfeesten tot vroeg in de ochtend.
 • Voor een dagje vol waterpret ga je naar het Waterpark Acquaplus of naar Star Beach. Houd de agenda van Star Beach in de gaten om te zien wanneer er feesten worden georganiseerd.
 • Het Lassithi plateau – Dit is een schitterende hoogvlakte op Kreta. Het is iets richting het oosten van het centrum van het eiland gelegen en is goed te bereiken met de auto op circa 1,5 uur van Heraklion. In deze hoogvlaktes kom je schitterende dorpjes tegen en zie je honderden windmolens.