Elounda header

Elounda

De badplaats Elounda is te vinden in het noordoosten van Kreta en staat bekend als een luxer vakantieoord. Elounda ligt enkele kilometers richting het noorden van de badplaats Agios Nikolaos aan de Mirabelloubaai. In Elounda kom je veel luxe villa’s, appartementen, hotels en andere accommodaties tegen. Deze bestemming is daarom erg geschikt voor toeristen die meer luxe tijdens hun vakantie willen. De bestemming is niet te vergelijken met andere feestbestemmingen op Kreta, zoals Chersonissos of Malia. In Elounda kom je dan ook meer gezinnen en stelletjes tegen. Op deze pagina lees je algemene informatie over Elounda en wat er verder allemaal te doen is.

Tips & informatie om je vakantie Kreta Griekenland te boeken

Complete vakanties direct boeken:

TUI
Sunweb
Prijsvrij
GOGO

Griekenland specialisten, accommodaties, autovakanties en meer:

Ross Holidays
Eilandhoppen op Maat
Eliza was here
KRAS

Goedkope vliegtickets naar Kreta boeken via:

WTC
Skyscanner
Vliegtickets
Vliegwinkel

Over Elounda

Elounda zelf is een rustig en gezellig dorpje aan de kust met een eigen haven. In de omgeving rondom het dorpje zijn de meeste vakantie-accommodaties te vinden. Aan de haven in het centrum van de plaats is een gezellige boulevard te vinden met restaurants en locaties om te genieten van een drankje. Direct voor de kust is het bekende lepra-eiland Spinalonga gelegen. Dit eiland is bekend vanwege de Venetiaanse burcht die op het eiland staat gebouwd.

Lepra oftewel Spinalonga eiland
Lepra/Spinalonga eiland met de burcht

Vanuit de haven in Elounda is het mogelijk om boottochten te boeken. Deze variëren van een korte boottocht naar het Spingalonga-eiland of excursies waarmee je andere gebieden van Kreta of andere Griekse eilanden bezoekt. Het is ook mogelijk om zelf een bootje te huren en zelfstandig de omgeving te ontdekken. Een echt uitgaansleven is er niet in Elounda. Deze bestaat voornamelijk uit leuke cafés en terrasjes om een drankje te doen. Wie toch wil gaan stappen kan Malia of Chersonissos bezoeken. Deze bestemmingen liggen op een afstand van een dik half uur van Elounda.

Haven en uitzicht op Elounda
Haven en uitzicht op Elounda
Vakantie Elounda Kreta
Boten in de haven van Elounda
Haven van Elounda

De stranden van Elounda

Een badplaats is natuurlijk geen badplaats zonder mooie stranden. De stranden in Elounda zijn erg goed verzorgd. Echter zijn veel van deze stranden privé-stranden en niet voor iedereen toegankelijk. Deze privé-stranden behoren vaak bij resorts en zijn alleen toegankelijk voor de gasten van de resorts.

Het strand Elounda beach

Er is wel een dorpsstrand aanwezig welke direct bij de haven van Elounda is gelegen. Aan dit strand kom je ook veel duikers tegen en mensen die gaan snorkelen. De wateren in de Mirabelloubaai zijn erg geschikt om de onderwaterwereld te ontdekken. Dat komt doordat de baai vrij beschut is gelegen en daardoor weinig wind kent. Het water is erg helder wat het geschikt maakt om meer van de bodem te zien. Het dorpsstrand van Elounda is verder ook erg goed georganiseerd. Je komt er strandstoelen, parasols en tentjes voor eten en drinken tegen en kunt er verschillende watersporten beoefenen. Dit strand heeft ook de naam van een Blauwe Vlag gekregen.

Richting het noorden van Elounda is het strand Plaka beach te vinden. Dit is een mooi kiezelstrand en over het algemeen ook rustiger. Dit strand ligt circa 5 kilometer richting het noorden van Elounda. Tegenover Plaka Beach is een klein eiland te vinden genaamd Kalydon. Op dit eiland zijn ook een aantal mooie stranden. Dit zijn Vayu beach en Kolokitha beach. De boten die langs het Spinalonga eiland gaan meren hier aan.

Tips in Elounda en de omgeving

De meeste mensen die op vakantie gaan naar Elounda genieten er van de rust en de luxe die de bestemming te bieden heeft. Om ervoor te zorgen dat jij je niet hoeft te vervelen hebben we hieronder nog enkele tips.

  • Ben je een liefhebber van visgerechten? Ga dan eten bij een van de restaurants in de jachthaven. Hier geniet je van heerlijke vers gevangen vis.
Vissersplaats Elounda
  • Het Spinalonga eiland mag je tijdens je vakantie niet overslaan. De burcht die op het eiland staat gebouwd is ooit gemaakt om de Mirabelloubaai te beschermen. Het beste kun je het eiland bezoeken door eerst richting Plaka te gaan dat noordelijker is gelegen. Vanaf daar zijn er boten te boeken om het eiland te bezoeken.
Spinalonga eiland van bovenaf
Spinalonga eiland van bovenaf
  • Het palmenbos en het strand van Vai bezoeken. Helemaal in het oosten van het eiland kun je de plaats Vai bezoeken. In Vai kom je een schitterend palmenbos tegen en het strand van Vai behoort tot de mooiste van het hele eiland. Het is circa 2 uur rijden van Elounda naar Vai, maar met een huurauto of een ander vervoersmiddel is de rit al een ervaring op zich.
  • Breng een bezoek aan Sitia. Nog voor de plaats Vai is Sitia gelegen. Je kunt deze beide bestemmingen combineren. Sitia ligt namelijk op de route naar Vai en het is een rustig en gemoedelijk stadje. Er is een mooie boulevard en het is minder commercieel dan veel andere bestemmingen op Kreta.
  • Agios Nikolaos ligt slechts iets zuidelijker van Elounda en is ook absoluut een aanrader om te bezoeken. Agios Nikolaos is namelijk ook schitterend gelegen aan het binnenmeer van Kreta en wordt omgeven voor hoge rotsen. Doordat deze bestemming er populair is bij toeristen is er altijd veel te doen.