Bezienswaardigheden

Kreta is een populaire vakantiebestemming voor toeristen uit heel Europa. Het is namelijk het populairste eiland van heel Griekenland. Zo gaan er toeristen op vakantie om er lekker veel te gaan stappen, te zonnen op een van de vele stranden of om de cultuur te ontdekken. Wie meer van de cultuur en de geschiedenis wil ontdekken zit hier op de juiste pagina. Wij behandelen hier namelijk alle mooie bezienswaardigheden Kreta. Helaas zul je tijdens één vakantie niet voldoende hebben om ze allemaal te ontdekken. Om dit Griekse eiland echt te leren ontdekken heb je zelfs meerdere vakanties nodig.

De mooiste bezienswaardigheden van Kreta

Kreta is een groot eiland met tientallen badplaatsen en nog veel meer lokale plaatsjes. Verspreid over het hele eiland kom je overal verschillende Kreta bezienswaardigheden tegen. Deze variëren van schitterende natuurplekken tot historische opgravingen. Hieronder hebben we een groot overzicht gemaakt met alle plekken die je kunt bezoeken. Ontbreekt er volgens jou een bezienswaardigheid die het absoluut waard is om te bezoeken? Laat het ons weten en wij zetten hem er tussen!

 1. De historische stad Knossos

Knossos Kreta

Ooit was Knossos de belangrijkste stad van het eiland Kreta tijdens de Minoïsche tijd. Een excursie naar Knossos wordt het meest geboekt van alle excursies die er zijn. Het paleis dat in Knossos is te vinden is echter het hoogtepunt van de hele stad. Gedeelten van dit paleis zijn zelfs weer gerestaureerd. Het bezoeken van deze historische stad is zeker een activiteit die je niet snel zal vergeten. Knossos ligt op een paar kilometer ten zuiden van de hoofdstad Heraklion.

 1. Het Iraklio Archeological Museum

Zoals je wellicht al had geraden is dit het archeologisch museum van Kreta. Het museum is te vinden in Heraklion. In dit museum tref je veel voorwerpen aan afkomstig uit de Minoïsche tijd. Ook vertelt het museum meer over de geschiedenis van het leven op Kreta. Onder de voorwerpen is er veel afkomstig uit de stad Knossos. Daarom zijn er veel mensen die een bezoek aan dit museum combineren met een bezoek aan de opgravingen van Knossos.

 1. Het plaatsje Vai

Vai Beach bezienswaardigheden Kreta

In het noordoosten van Kreta is de plaats Vai gelegen. Deze plaats is uniek vanwege het schitterende palmenbos met het strand dat daarvoor is gelegen en is een bezienswaardigheid op zich. Hoewel het gedurende de zomer redelijk druk kan worden met toeristen die er komen is het een aanrader om te bezoeken. Zeker wanneer je een eigen huurauto hebt dan is de route erheen leuk om af te leggen. De combinatie van het mooie strand met het achtergelegen palmenbos is uniek.

 1. De Lassithi Hoogvlakte

Lassithi

De Lassithi Hoogvlakte ligt iets richting het oosten van het centrum van het eiland dichtbij de badplaats Agios Nikolaos. Dit is een schitterend gebied dat in totaal maar liefst 25 m2 in beslag neemt. In dit gebied kom je traditionele dorpjes tegen, maar waar het gebied voornamelijk om wordt gekenmerkt dat zijn de vele windmolens die er zijn te vinden. Ook is er bij deze hoogvlaktes de grot van Zeus te vinden. Volgens de legende is Zeus hier geboren. Verder wordt de Lassithi Hoogvlakte omringd door het mooie Diktigebergte.

 1. De stad Chania

Chania bezoeken

Hoewel Heraklion de hoofdstad van het eiland is, is de stad Chania volgens velen de mooiste stad van het eiland. Dat komt door de vele historische gebouwen, de mooie haven en het centrum. Tijdens de Venetiaanse overheersing was Chania namelijk een belangrijke stad. Daarom is er vandaag de dag nog een Venetiaanse haven te vinden. Deze haven is erg sfeervol en je kunt er dan ook een leuke wandeling maken of ergens gaan zitten voor een hapje en een drankje. Aan de haven is namelijk een havenpromenade te vinden. In Chania zelf zijn ook veel restaurants en bars te vinden waar je uitstekend terecht kunt. Ook winkelen kun je er zeer goed. Je komt er o.a. diverse lokale producten tegen.

 1. Het Spinalonga eiland

Spinalonga bezoeken

Nog een van de mooiste bezienswaardigheden Kreta is het Spinalonga eiland. Het eiland is gelegen voor de kust van de luxe badplaats Elounda. Vanuit Elounda gaan er boten naar het Spinalonga eiland, maar je kunt ook vertrekken vanuit Agios Nikolaos. Ooit hebben de Venetianen dit eiland gebruikt om er een fort te bouwen ter bescherming tegen de Turken. Er zijn verschillende excursies die je naar dit eiland brengen en er de nodige informatie geven. Het eiland is tegenwoordig een grote toeristische trekpleister, maar is het absoluut waard om bezocht te worden. Ook is er een mooi strand waar je natuurlijk nog een aantal uur kunt genieten van de zon.

 1. De Samaria Kloof

Samaria kloof bezichtigen

Kreta bestaat uit een ruig langschap met veel gebergten en kloven. De grootste kloof van het hele eiland is de Samaria Kloof. Er wordt zelfs gezegd dat dit de grootste kloof van heel Europa is. Het is mogelijk om een excursie te boeken waarbij je een lange wandeling maakt door de hele kloof. Deze trekking heeft een afstand van maar liefst 15 kilometer, maar onderweg krijg je wel schitterende plaatjes te zien. Op sommige stukken heeft de kloof een hoogte van 500 meter.

 1. De Minoïsche kastelen van Phaetos

Wie nog geen genoeg heeft van de historische opgravingen na het bezoeken van Knossos kan een bezoek brengen aan de Minoïsche kastelen van Phaetos. Hoewel er ter plek slechts restanten zijn te vinden is er in het archeologisch museum nog meer te vinden van de opgravingen. Deze opgravingen zijn centraal op het eiland gelegen en liggen aan een meer.

 1. Het Lefka Ori / De Witte bergen

Lefka Ori op Kreta

Bij de Samaria Kloof is het gebergte het Lefka Ori, oftewel de Witte Bergen te vinden. Dit gebergte heeft deze naam vanwege het witte kalksteen waar de zon op schijnt. Gedurende de winter en zelfs in de lente zijn de toppen van de bergen bedekt met sneeuw. De hoogste berg van het gebergte is de Pachnes met een hoogte van maar liefst 2453 meter. De Samaria Kloof is een onderdeel van dit gebergte. Daarnaast zijn er nog tientallen kloven in het Lefka Ori te vinden.

 1. De opgravingen van Górtys

Naast de opgravingen van Phaetos en Knossos zijn er ook nog de opgravingen van Górtys. Deze opgravingen zijn te vinden aan de hoofdweg die tussen Heraklion en Festos zijn te vinden. Bij deze opgravingen kom je o.a. stenen tafels tegen waar wetten in staan geschreven uit de Romeinse tijd. Deze gaan over de regels en wetten van het Romeinse rechtssysteem. Enkele marmeren beelden van de opgravingen van Górtys zijn ook te vinden in het archeologisch museum van Heraklion.

 1. Het Kournas meer

Kournas meer bezoeken

Tussen Rethymnon en Chania is het Kournas meer te vinden. Dit meer is de enige zoetwaterbron van heel Kreta. Dit maakt het een bijzonder meer om te bezoeken. Het meer beschikt over kristalhelder water en de omgeving bestaat uit schitterende bergen. Rondom het meer zijn enkele restaurants te vinden. Ook kun je waterfietsen huren om het water op te gaan. Dit is de leukste manier om de omgeving te verkennen.

 1. De Amárivallei

Centraal op Kreta is de Amárivallei te vinden. Dit gebied wordt niet veel door toeristen bezocht en daarom is het juist uniek om hier wel heen te gaan. In de vallei zelf zijn mooie authentieke dorpjes gelegen die leuk zijn om te bezoeken. Het gebied eromheen is omringd door schitterende bergen, waaronder de hoogste berg van het hele eiland, de Ida berg met een hoogte van 2500 meter. De rest van het gebied bestaat voornamelijk uit wijngaarden en olijfbomen.