Informatie

Ga je op vakantie naar Kreta? Dan is het verstandig om je vakantie zo goed mogelijk voor te bereiden. Daar helpen wij je graag bij. Op deze pagina hebben we daarom alle handige informatie en tips op een rij gezet die jouw goed van pas kunnen komen tijdens je vakantie. Op deze pagina staat de informatie in het kort weergegeven, maar bij de diverse kopjes kun je doorklikken naar de betreffende pagina over het onderwerp. Zodoende kun je meer informatie vinden.

Algemene informatie over Kreta

Kreta is een Grieks eiland en is zelfs het grootste Griekse eiland. Ook behoort het tot een van de grootste eilanden in de Middellandse Zee. Jaarlijks zijn er duizenden toeristen die er op vakantie gaan. Dat komt door het aangename klimaat gedurende de zomer, de vele schitterende stranden, het mooie uitgaansleven, de activiteiten, de Griekse cultuur en nog veel meer. Op deze pagina lees je handige informatie, zoals de reisdocumenten, het reizen naar en op het eiland, het klimaat, geld en fooien, de veiligheid en nog veel meer handige informatie.

Reizen naar en op Kreta

De meeste mensen die op vakantie gaan naar Kreta die kiezen ervoor om te vliegen. Gedurende het hoogseizoen zijn er vele vluchten die naar het eiland gaan. De meeste mensen boeken een vakantie waar de vlucht bij in zit, maar het is ook mogelijk om een losse vlucht te boeken. Buiten het hoogseizoen om zijn er ook directe vluchten, maar wel een stuk minder. Veel van de vluchten vliegen dan ook via de hoofdstad Athene naar Kreta. De vlucht duurt circa 3,5 uur vanaf Amsterdam. Het is ook mogelijk om vanaf Duitsland naar Kreta te vliegen. Verder kun je vanaf Piraeus een boot nemen naar Kreta. Piraeus is dichtbij Athene gelegen.

Het reizen op Kreta kan op verschillende manieren. Zo is het mogelijk om gebruik te maken van de bus. Er is een redelijk uitgebreid busnetwerk en het reizen met de bus is ook nog eens goedkoop. Een andere manier is om een huurauto te nemen. In vrijwel iedere badplaats en bestemming kun je een auto huren. Het wegennetwerk is relatief goed en daarom kun je prima op je eigen gemak een auto huren. Naast een auto kun je ook een scooter of een bromfiets huren om het eiland te verkennen. Let erop dat je hiervoor wel een bromfietsrijbewijs nodig hebt. Ook wanneer je wel een autorijbewijs bij je hebt dan vraagt de politie om je bromfietsrijbewijs. Heb je deze niet bij je? Dan kan de politie een boete aan je uitdelen. Tot slot kun je ook met de taxi reizen. Deze zijn het meeste te vinden bij de toeristische gebieden.

Reisdocumenten

Om als Nederlander met een Europees paspoort naar Kreta te reizen heb je verder niks nodig. Een geldig paspoort of identiteitskaart is voldoende. Let erop dat je niet met alleen je autorijbewijs naar Kreta probeert te reizen. In Nederland werkt je rijbewijs wel als identificatie, maar het is niet mogelijk om je rijbewijs te gebruiken om naar Kreta te reizen. Een paspoort of ID kaart is dus nodig. Zorg er ook voor dat je goed verzekerd op reis gaat door de juiste reisverzekering af te sluiten.

Geldzaken

Net als in Nederland wordt er in Griekenland ook met de euro betaald. Van tevoren geld inwisselen hoef je dus niet te doen. Op het eiland zelf zijn voldoende geldautomaten te vinden, dus het zal geen probleem zijn om op Kreta te pinnen. Voornamelijk op de toeristische plekken kom je veel geldautomaten tegen, maar daarbuiten kun je ook prima pinnen. Voor fooien geldt in feite hetzelfde als in Nederland. Ze zijn niet verplicht, maar worden wel zeer op prijs gesteld. Zeker wanneer er een stukje extra service wordt gegeven.

Klimaat

Kreta is voornamelijk een populaire bestemming vanwege het klimaat op het eiland. Gedurende de zomermaanden juni t/m september kun je er goed op vakantie als zonvakantie. De rest van het jaar wordt het niet aangeraden om te kiezen voor een strandvakantie. De meeste accommodaties die in de zomer open zijn voor toeristen zijn in de winter zelfs gesloten.

Buiten de zomer om is het wel een aanrader om het eiland zelf en de natuur te verkennen. Hiervoor zijn de maanden april, mei en oktober het meest geschikt. Gedurende deze maanden is het klimaat er heerlijk aangenaam en is het dus ook niet te warm. Tijdens de wintermaanden wordt het er relatief koud op het eiland. Wij hebben een aparte pagina over het klimaat op Kreta waar je alles leest over de verschillende maanden en de gemiddelde temperaturen.

Veiligheid

Kreta is een erg veilig eiland, maar waar je wel rekening mee moet houden is dat het een toeristische bestemming is. Hoewel het er over het algemeen veiliger is dan in Nederland kan er wel veel worden gestolen op plekken waar toeristen zijn. Dit gebeurt het meest bij dronken toeristen of mensen die op het strand niet goed op hun spullen letten. Wees dus alsnog goed op je hoede met de veiligheid van je spullen. Verder valt Kreta onder een gebied waar aardbevingen voor kunnen komen. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft altijd de laatste gegevens over de veiligheid op Kreta omtrent aardbevingen etc. Voordat je op vakantie gaat kun je dus altijd de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken controleren.

Taal

De taal die op Kreta wordt gesproken is Grieks. Niet verkeerd dus om een aantal Griekse woordjes te leren voordat je op vakantie gaat. Toch wordt er over het algemeen erg goed Engels gesproken. Zeker op de toeristische badplaatsen hoef jij je niet druk te maken over de taal en kun je je goed redden met Engels.

Toegankelijkheid voor gehandicapten

Helaas is lang niet alles voor gehandicapten en rolstoelgebruikers toegankelijk gemaakt. Er zijn veel accommodaties te vinden die niet voldoen aan de voorwaarden waaraan voldaan moet worden om een plek toegankelijk te maken voor gehandicapten. Daarom is het altijd belangrijk om vooraf goed te controleren in hoeverre er mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld rolstoelgebruikers. Ook in verschillende badplaatsen zelf is het vaak lastig om je met de rolstoel te verplaatsen, vanwege hoogteverschillen.

Overige adviezen en tips

  • Zorg dat je sterke en waterproof zonneband crème meeneemt. Het klimaat is niet zoals in Nederland en ook in het voor- en najaar kun je er gemakkelijk verbranden.
  • Wanneer je in diverse musea bent dan is het vaak nodig om een extra kaartje te kopen om te fotograferen of de flits te gebruiken. Statieven zijn niet toegestaan.
  • Bij het bezoeken van kerken, klooster en andere heilige gebouwen is het verstandig om relatief goede kleding aan te trekken. Daarbij hoef je geen overhemd en stropdas te dragen, maar een lange broek bij mannen en bedekte knieën bij vrouwen wordt aangeraden.
  • Houd je in het verkeer aan de regels die er zijn. Zo moet je een bromfietsrijbewijs hebben om op een scooter te rijden. De boetes zijn er hoog.
  • Voornamelijk bij stranden met veel rotsen is het een aanrader om waterschoenen te dragen. Dit beschermd tegen zee-egels, want daar wil je uiteraard niet instappen met je blote voeten.