Chania header

Chania

De stad Chania is gelegen in het noordwesten van Kreta en wordt volgens velen de mooiste stad van het hele eiland genoemd. De naam die voor deze stad vaak wordt gebruikt is dan ook dat Chania ‘de diamand van Kreta’ is. De stad beschikt nog over een oude Venetiaanse haven waar een oude binnenstad omheen staat gebouwd. Om de oude binnenstad is de nieuwe stad gebouwd. Op deze pagina lees je alle informatie over deze bestemming.

Tips & informatie om je vakantie Kreta Griekenland te boeken

Complete vakanties direct boeken:

TUI
Sunweb
Prijsvrij
GOGO

Griekenland specialisten, accommodaties, autovakanties en meer:

Ross Holidays
Eilandhoppen op Maat
Eliza was here
KRAS

Goedkope vliegtickets naar Kreta boeken via:

WTC
Skyscanner
Vliegtickets
Vliegwinkel
Uitzicht over Chania op Kreta
Uitzicht over Chania

Over Chania

Na de hoofdstad van het eiland is Chania de grootste stad met een inwonertal van circa 70.000. De oude binnenstad is vol gebouwd met historische gebouwen. Veel van de gebouwen uit de geschiedenis zijn vandaag nog bewaard gebleven. Daarom is het een aanrader om een goede camera mee te nemen wanneer je deze bestemming bezoekt. Bij de Venetiaanse haven kom je de typische Venetiaanse vuurtoren tegen die dateert uit de 15e eeuw.

Straat in het centrum van Chania
Straat in het centrum van Chania

Bij de haven kom je ook de burcht, de Firkaburcht, tegen die dateert uit de 17e eeuw. Tegenwoordig wordt een gedeelte van de burcht gebruikt als een openluchttheater. Aan deze haven zie je ook een gezellige en mooie promenade. De promenade staat vol met winkeltjes, restaurants en cafés. Wanneer je verder Chania ingaat kom je rondom de haven een aantal wijken tegen. Dit zijn de wijken Topanas, Hevraiki, Kastelli, Chiones en Splantzia. Deze laatste wijk is een echte aanrader om te genieten van heerlijke Griekse gerechten.

Terras aan de promenade van Chania
Terras aan de promenade van Chania

Bezienswaardigheden van Chania

Chania staat vol met leuke bezienswaardigheden. Wil jij zoveel mogelijk van deze bezienswaardigheden zien? Hieronder hebben we een rijtje gemaakt met de hoogtepunten om te bezoeken. Aangeraden wordt om de stad door te wandelen. Tijdens een wandeling zal je al veel te zien krijgen van de stad.

  • De haven met de vuurtoren – De historische Venetiaanse haven met de Venetiaanse vuurtoren is absoluut het hoogtepunt om te bezoeken.
Haven van Chania
Haven van Chania
  • Het Archeologisch Museum – Bij het archeologisch museum zal je kunstwerken te zien krijgen uit de oudheid, waaronder uit de Minoïsche tijd. Je krijgt er o.a. mooie mozaïeken te zien.
  • Het Volkenkundig Museum – Dit museum geeft meer informatie over de manier waarop de inwoners van Kreta in de geschiedenis hebben geleefd. Een goede manier om meer over de geschiedenis en cultuur van de inwoners van Kreta te leren.
  • Het Byzantijns Museum – Dit museum staat vol met beeldhouwwerken, fresco’s, schilderijen, sieraden en nog veel meer.
  • De Moskee van Janitsaren – De moskee is afkomstig uit de periode van de Turkse overheersing op Kreta en is het oudste Ottomaanse gebouw van het hele eiland.
  • Agiós Nikólaoskerk – Een kerk die zowel beschikt over een kerktoren als een minaret.
Agios Nikolaos kerk in Chania centrum op plein
Agios Nikolaos kerk in Chania
  • Het schiereiland Akrotiri – Op een kleine afstand richting het noordoosten van Chania is het schiereiland Akrotiri gelegen. Dit eiland is leuk om te bezoeken vanwege de stranden en de kloosters die er te vinden zijn. Aan te raden is om het eiland te bezoeken met een huurauto. Centraal op het schiereiland bezoek je het Agia Triada klooster. Bij het klooster is ook een klein museum te vinden. Andere kloosters die leuk zijn om te bezoeken zijn het Katholiko klooster en het Gouverneto klooster.
Strand op het schiereiland Akrotiri
Strand op het schiereiland Akrotiri
  • Het graf van Eleftherios Venizelos – Iets buiten de stad richting het bovengenoemde schiereiland is het graf van Eleftherios Venizelos te vinden. Hier ligt de vrijheidsstrijder van Kreta begraven. Vanaf deze locatie geniet je tevens van een schitterend uitzicht op de stad.
Kreta Chania

Stranden van Chania

Wie op vakantie gaat naar Kreta wil ongetwijfeld genieten van de schitterende stranden die er op het eiland zijn te vinden. Direct in Chania is een zandstrand te vinden aan het centrum. Dit zandstrand is erg populair voor toeristen die verblijven in Chania zelf, maar in de omgeving zijn nog meer schitterende stranden te vinden. Zo zijn er verschillende stranden op het schiereiland Akrotiri te vinden. Andere stranden in de omgeving die leuk zijn om te bezoeken zijn de stranden van Elafonisi of Balos. Deze stranden zijn te bezoeken met een huurauto.

Elafonisi beach | pink beach
Elafonisi strand | pink beach
Balos beach
Balos beach

Uitgaan Chania

Chania beschikt niet over een uitgaansleven, zoals in Chersonissos of Malia. Echter is er nog wel genoeg te doen. Er zijn veel gezellige cafés, bars en restaurants te vinden. De meeste hiervan zijn te vinden aan de promenade bij de haven en in de omgeving. Een avond in Chania begint daarom tijdens het nuttigen van een heerlijke Griekse maaltijd om vervolgens over te gaan op een lekker drankje. Echte clubs of een wild nachtleven is er verder niet echt te vinden. Er zijn wel een aantal clubs te vinden in Platianas. Deze plaats ligt op ongeveer 20 minuten met de auto richting het westen van Chania. Hier zijn meerdere grote clubs te vinden en je kunt de plaats bezoeken met een taxi. Een aantal leuke gelegenheden direct in Chania zijn Happy go Lucky,  Ariadne of El Mondo bar.

Uitgaan in Chania
Uitgaan in Chania

Shoppen

Een dagje winkelen hoort er ook bij als je in Chania bent. Verspreid over de bestemming vind je tal van leuke winkels. Veel van deze winkels zijn te vinden in het oude centrum van de stad in de vele smalle straatjes. Er is ook een lokale markt te vinden waar allerlei lekkere verse producten zijn te vinden. Op de markt kom je veel specerijen en kruiden tegen. Een aanrader is om de plaats wandelend door te gaan en je de bezienswaardigheden van hierboven en de winkels combineert.