Rethymnon header

Rethymnon

De stad Rethymnon is gelegen aan de noordkust van Kreta op iets meer dan een uur rijden richting het westen van de hoofdstad Heraklion. De stad is gemakkelijk te bereiken vanaf het vliegveld in Chania en het vliegveld in Heraklion. Rethymnon is een populaire bestemming bij toeristen uit het westen van Europa. Dat komt doordat er veel te doen is. Je kunt er o.a. de bezienswaardigheden bezoeken, maar het is ook mogelijk om er te genieten op de stranden. Integendeel van de hoofdstad Heraklion zijn er in Rethymnon wel direct stranden te vinden.

Vakanties naar Rethymnon

Over Rethymnon

Rethymnon is een oude stad en daarom zijn er vandaag de dag nog diverse bouwwerken te bewonderen met een oude binnenstad. De stad zelf telt circa 32.000 inwoners. Heraklion is o.a. bekend geweest tijdens de Venetiaanse overheersing. De oude binnenstad is het centrum van Rethymnon en bestaat voor het grootste gedeelte uit vele kleine straatjes met veel pleintjes, winkeltjes en restaurants waar je heerlijk kunt zitten. Rondom de oude binnenstad is de moderne stad gebouwd. De voornaamste inkomstenbron is het toerisme. Verder is de stad bekend vanwege de universiteit van Kreta die hier zit gevestigd. Deze universiteit zorgt er mede voor dat de prijzen van de restaurants in het centrum goed betaalbaar blijven.

Uitzicht over Rethymnon
Uitzicht over Rethymnon

Rethymnon is een relatief kleine stad en al wandelend kun je je prima te voet verplaatsen. Met de warmte kun je er ook voor kiezen om een fiets of auto te huren. Hoewel het vaak lastig is om de auto in de stad te parkeren is het wel een goede manier om de rest van het eiland te verkennen. Kreta beschikt over een erg goede infrastructuur, waardoor het leuk is om met de auto of een ander vervoersmiddel het eiland te verkennen. Hieronder is er meer informatie te lezen over alles wat er te doen is in Rethymnon.

De stranden van Rethymnon

Direct aan de kust van Rethymnon is een lang en breed strand te vinden. Dit strand bedekt in totaal een lengte van maar liefst 11 kilometer. Het westen van het strand bestaat voornamelijk uit een kiezelstrand en het oosten bestaat uit een zandstrand. Bij het strand is ook een lange boulevard te vinden, waardoor je altijd in de buurt een hapje en een drankje kunt doen of verkoeling kunt zoeken bij een van de restaurants aan het strand. Achter deze boulevard zijn veel hotels, appartementen en andere accommodaties te vinden.

Strand Rethymnon beach
Strand Rethymnon beach

Het strand zelf is ook goed georganiseerd, schoon en als toerist zal je er weinig tekort komen. Er zijn verschillende beach bars en voor de toeristen die meer actie willen kunnen deelnemen aan een van de watersporten. Verder kun je op het strand parasols en ligbedden huren. In totaal zijn er verspreid over het strand 4 verschillende gebieden waar het de titel van een Blue Flag beach heeft. De stranden zijn daarom ook geschikt voor gezinnen met kinderen.

Nog een reden om dit strand te bezoeken is omdat het een belangrijke broedplaats is voor de bekende Caretta Caretta schildpadden op het eiland.

De 7 mooiste bezienswaardigheden van Rethymnon:

Rethymnon is tevens de bestemming waar je meer te weten kunt komen over de geschiedenis en de cultuur van Kreta en de stad zelf. Naast het zonnen op het strand of het uitgaan kun je prima cultuur snuiven. De oude stad van Rethymnon is een bezienswaardigheid op zich, maar hieronder hebben we de hoogtepunten vermeld.

  • Het fort Fortezza – Het hoogtepunt van Rethymnon is het fort Fortezza. Deze burcht is een belangrijk stukje geschiedenis van de stad. Naast dat het mooi is om het fort zelf te bezichtigen geeft het ook een mooi uitzicht over de stad Rethymnon zelf. Gedurende de zomer worden er in het theater in het fort ook diverse concerten gehouden die kunnen worden bijgewoond.
Fort Fortezza in Rethymnon
Fort Fortezza
  • De haven van Rethymnon – De typische Venetiaanse haven van Rethymnon kun je niet omheen. Het pittoreske haventje is geschikt om een wandeling te maken of om er een van de terrasjes te bezoeken. In de haven kun je o.a. genieten van heerlijke visgerechten die vers worden gevangen. Ook kun je vanuit de haven boottochtjes maken naar andere plekken op het eiland of andere eilanden.
Gezellige Venetiaanse haven in Rethymnon
Venetiaanse haven
  • Neratzee-Moskee – Oorspronkelijk was dit een kerk genaamd de Heilige Maria Kerk. Tijdens de Turkse overheersing van Kreta is er van de kerktoren een minaret gemaakt en zijn er koepels gebouwd.
  • De Loggia – Dit is ongetwijfeld het mooiste gebouw in het centrum van Rethymnon om te bezichtigen. Het is een Venetiaans gebouw dat dateert uit de 16e eeuw waar vandaag de dag een kunstwinkel in is te vinden.
  • Het archeologisch museum – In het oude fort kun je bij het archeologisch museum meer te weten komen over de geschiedenis.
  • Rimondi fontein – In het centrum is een bekende fontein Rimondi te vinden die dateert uit de 17e eeuw. Niet alleen het fontein, maar het hele Rimondi plein is leuk om te bezoeken.
Plein met Rimondi fontein in Rethymnon
Plein met Rimondi fontein
  • Porto Guora – De grote poort met een breedte van maar liefst 2,6 meter is ook een overblijfsel van de Venetiaanse periode. Deze wordt ook wel ‘The Big Door’ genoemd.
Vakantie Rethymnon

Uitgaan in Rethymnon

Het uitgaan Rethymnon is erg levendig. Dat komt door de vele toeristen die in de bestemming verblijven. Het uitgaansleven is rustiger dan in Chersonissos of Malia, maar er is juist weer meer te doen dan in bijvoorbeeld Heraklion. De meeste gelegenheden voor een avondje uit zijn te vinden bij de promenade in het oosten van de stad. Hier zijn diverse openluchtdiscotheken te vinden. Een bekende uitgaansgelegenheid is The Living Room. Er zijn verder veel cafés en bars met live muziek of bars waar je geniet van heerlijke cocktails. Het uitgaan in Rethymnon is daarom ook erg geschikt voor gezinnen en stelletjes.